绝密★启用前
205424-2024年黑龙江省大庆市中考英语真题
学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________
题号 |
一 |
二 |
三 |
四 |
五 |
总分 |
得分 |
|
|
|
|
|
|
注意事项:
1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息
2.请将答案正确填写在答题卡上
一、阅读理解
Spring Reads
We asked Time For Kids Reporters to review some of the year’s best books so far. Here’s what they had to say.
The Astronaut’s Guide to Leaving the Planet
Have you ever imagined running and jumping in a space station? Astronaut Terry Virts has actually done these things—and more! In The Astronaut’s Guide to Leaving the Planet, he paints a lively picture of life in the International Space Station. Young space lovers will enjoy this guide.
Lasagna Means I Love you
In this touching novel by Kate O’Shaughnessy, it has always been Mo and her brave grandma, Nan, against the world. After Nan dies, Mo makes a living by cooking, using family recipes (食谱) she collects from friends. But there is one problem: She doesn’t have family recipes of her own. When she tries to find them, she understands what makes a family.
The Moth Keeper
The Moth (飞蛾) Keeper is a picture novel by K. O’Neill. It tells the story of a young girl named Anya. She works as the new moth keeper for her village. Will she be able to deal with the challenges that come her way? Readers who like magical stories with colorful pictures will enjoy this book.
1.What can you learn from The Astronaut’s Guide to Leaving the Planet?
A.The life in the space station. B.The life of a homeless kid.
C.The life of a moth keeper. D.The life of Mo’s family.
2.Who wrote the novel Lasagna Means I Love you?
A.Anya. B.K. O’Neill.
C.Terry Virts. D.Kate O’Shaughnessy.
3.Who might have an interest in The Moth Keeper?
A.A woman who likes cooking. B.A boy who loves picture books.
C.A girl who is interested in space. D.A student who wants to create family recipes.
Think about what you like to wear on the weekend. There’s a good chance that you like to put on a pair of blue jeans (牛仔裤). But according to a new study, our love for jeans may be bad for Earth, especially for sea animals.
In order to improve jeans’ feel and give jeans blue color, some man-made chemicals (化学品) are added to denim (牛仔布). Every time we wash our jeans, small bits of denim drop. They come out of our washing machine and into the world’s rivers, lakes and oceans. Scientists studied the Great Lakes in America and found denim waste in it. The harmful chemicals in denim have spread far and wide. They might be putting some sea animals in danger.
Scientists also washed jeans to see how many bits of denim each pair would drop for each wash. The answer was worrying: About 50,000 bits. Not all of them come into the environment. Wastewater treatment factories can deal with 99% of them. This may sound pretty good. However, the rest of them still have a bad influence on the environment.
Does this mean we shouldn’t wear jeans? Probably not. “We need to buy fewer jeans and only wash them when we truly need to do it,” says Sam Athey, one of the scientists. “You don’t need to wash your jeans too often.”
4.What does the underlined word “they” in Paragraph 2 refer to?
A.Small bits of denim. B.Blue jeans.
C.New studies. D.Sea animals.
5.What have scientists found in the study?
A.How to make jeans. B.Jeans are popular in the world.
C.Denim waste is in the Great Lakes. D.Man-made chemicals are not harmful.
6.How many bits of denim will drop if we wash one pair of jeans once?
A.About 500 bits. B.About 45,000 bits.
C.About 50,000 bits. D.About 49,500 bits.
7.What can be the best title for the article?
A.Say no to jeans B.Jeans—everyone’s love
C.Wear your jeans every day D.Wash your jeans less, please!
Owls (猫头鹰) are active mainly at night. They hunt (打猎) when it’s dark. Most of us humans go about our business in the daytime. So we hardly ever see owls during the day, but many of us like these night birds very much.
Our love for owls has a long history, and it’s in all cultures. No matter how far you go back, there is always some type of art work or story that is about an owl. These days, we find pictures of owls almost everywhere. So what is it about owls that makes them so popular?
Some bird researchers believe that owls are popular because of their “cool” looks. In order to see clearly in the dark, owls have large eyes. Unlike humans, owls cannot roll their eyes. Their heads have to do most of the turning-around work. It’s also for this reason that owls can turn their heads around almost entirely (完全地) on their necks.
Besides, another reason for its popularity is its ability to hunt. Owls use sound to hunt. Their ears are special—the left ear is a bit higher than the right ear. A sound goes in one ear before it arrives in the other. This helps owls tell which direction a sound is coming from. So they have a good sense of hearing.
Thanks to such unusual looks and abilities, owls are known as popular animals. Over the centuries, lots of stories about them have been created. These stories have made more people become interested in owls.
8.What is Paragraph 2 mainly about?
A.Why owls are active at night. B.How popular owls have been.
C.Why owls hunt in the dark. D.How hard it is to see owls.
9.What is the meaning of the underlined part “roll their eyes” in Paragraph 3?
A.Open their eyes. B.Clean their eyes.
C.Close their eyes. D.Turn around their eyes.
10.Why do owls have a good sense of hearing?
A.Because they have large ears. B.Because their ears can turn around.
C.Because a sound can only go into their left ears. D.Because their left ears are higher than the right ears.
11.In which part of a magazine can you probably read the text?
A.Natural world. B.Life and health.
C.Language and culture. D.Science and technology.
Three years ago, I started working at the University of Leeds. After moving to a new city, I was looking for things to do which can help me to make some new friends. I noticed that a community school was offering Chinese evening classes. Without much thought, I signed up for a Chinese class.
There was one lesson a week, each lasting 90 minutes. Mr. Kong, the teacher, was full of energy. For each class, he would teach us hundreds of new words. After each lesson, I felt it too difficult to continue. Luckily, after a few months, I got used to this. Between classes, I would try to review what I had learned until I understood it. Gradually (逐渐地), I began to realise that the more work I put into Chinese study, the more interesting I found it.
To make further progress, I planned to find a Chinese student to help me with my Chinese. The University of Leeds had more than 600 Chinese students. So it was not difficult to find one. Soon I met my new Chinese friend, Li Hua. He helped me practice my spoken Chinese and go over everything I had learned in class. Finally, I made it.
Although there are so many words and idioms (习语) in Chinese, I am confident to get over any difficulty and become good at Chinese.
12.Why did the writer learn Chinese?
A.To build a community school. B.To make new friends.
C.To help with his work. D.To move to China.
13.What can we learn from paragraph 2?
A.The writer found the lesson easy at first.
B.The writer took the Chinese lesson every day.
C.The writer reviewed the lesson between classes.
D.The teacher taught several new words each lesson.
14.How did the writer make further progress in Chinese study?
A.By listening to Chinese songs. B.By learning more Chinese idioms.
C.By asking a Chinese student for help. D.By working hard on Chinese grammar.
15.What lesson can we learn from the passage?
A.No pains, no gains. B.A good book is a good friend.
C.Helping others is helping yourself. D.When in Rome, do as the Romans do.
Write your own poetry (诗歌)
Poetry is a creative way to express your ideas in words. Many writers enjoy poetry because there are no real rules of writing a poem. 16 . Here are some to help you write poetry.
Keep reading
17 . Reading poems can help you know what kind of poetry you might like to write. If you don’t know what to read, ask a teacher for advice. Or you can visit your local library and ask a librarian (图书管理员) to guide you to the poetry part.
Pick a subject
When thinking about what to write, you can start by noticing what’s around you. 18 . It can be anything from a sport you love to a special place you’ve visited. You can also get ideas from subjects that matter to you, such as saving animals or protecting the planet.
Start writing
Keep a small notebook to write down your ideas. 19 , from colors to smells to sounds. From there, you can start writing your poem. Once you have your poem ready, you can put it away for a day. Then read it again the next day and make any improvements until you’re happy with it.
20
After you finish your poem, read it to a family member, a teacher, or even your pet. Reading a poem out loud can bring it to life.
A. Share it with someone
B. Consider different types of poetry
C. Even so, there are some useful tips
D. You could express your feelings in your poem
E. Write down anything that comes into your mind
F. The best way to become a writer is to be a reader first
G. You can also spend some time thinking about what you love
二、完形填空
I’ll always remember the first time I tried ballet (芭蕾舞). My mother was a 21 and I wanted to be like her. But after making mistakes during my first class, I felt like I wanted to 22 right away. As it was my first day, however, I told my mom I liked it.
Weeks passed and my dancing didn’t get any 23 . Then I was told to perform in a show. I was afraid of disappointing my mom.
I never quite learned to do it well, 24 I practiced hard for the show. Finally, I went to my mom to tell her how I felt. My mom quickly 25 how bad at ballet I was, but she still taught me with the greatest 26 and love. When I lost my balance, she held me up. When I jumped and fell, she was there to 27 me. When the show arrived, I was well prepared.
The music began and I began 28 to the music without missing a step. When the music stopped, I ran off the stage and laughed 29 . My mom found me and gave me a huge hug, telling me how 30 she was. I looked my mom in the eyes and thanked her for everything she did for me. Through this, I realised one important fact: My mom will always be there to catch me if I fall.
21. A.singer B.teacher C.dancer D.leader
22. A.warm up B.wake up C.come in D.give up
23. A.better B.faster C.quieter D.harder
24. A.as long as B.even though C.as soon as D.because of
25. A.realised B.shared C.refused D.remembered
26. A.politeness B.patience C.silence D.doubt
27. A.punish B.control C.catch D.accept
28. A.standing B.speaking C.fighting D.moving
29. A.happily B.strangely C.nervously D.noisily
30.A.careful B.sad C.proud D.painful
三、短文填空
Last winter, Harbin became popular across the country and hundreds of thousands of tourists had special and unforgettable (难忘的) experiences there. Even now, they still would like 31 (visit) Harbin again.
Harbin, which lies in northeastern China, is famous 32 its cold winter and fantastic ice sculptures (雕刻品). Since last winter, the city 33 (turn) itself into one of the most popular 34 (place) to visit in China. According to a government official (官员) in Heilongjiang Province, Harbin’s success is 35 (real) the result of years of careful preparation.
“At the 36 (begin) of 2023, Harbin developed plans to improve 37 (it) service for tourists. We took action to improve anything that visitors were not 38 (satisfy) with because we wanted to make Harbin 39 better place to visit. To help visitors who were not used to cold weather, we provided them with not only free hot drinks 40 also heated places to change clothes. We’ll continue to do everything we can to make visitors comfortable and welcome.” the official says.
四、任务型阅读
It’s common that people may find it difficult to get enough sleep because they have big pressure (压力) and heavy work. We all know that it is bad for our health. But if you sleep for less than 5 hours each day, you may even have fewer friends.
According to researchers, people who don’t get enough sleep can be less willing to communicate with others. The researchers tested 18 young people after a good night’s sleep and then tested them again after a sleepless night. The participants (参与者) watched videos of people walking towards them. When the person on the video got too “close” to them, they stopped the video. The results showed that the participants kept the person further away when they didn’t get enough sleep. But when the participants got a good night’s sleep, they allowed the person to get much closer to them.
According to the lead researcher, the less sleep you get, the less you may want to communicate with others. In turn, other people may think you are strange and stay away from you. This can make you feel lonely and cause you to sleep even less. So if you want to be a more popular person, sleeping well might help.
Use words with proper meanings and grammatical rules to fill in the blanks. (Only one word for one blank.)
41.People may ________ trouble getting enough sleep ________ of big pressure and heavy work.
42.If you ________ less than 5 hours sleeping each day, you may have fewer ________.
43.Eighteen ________ people were tested ________ a good sleep and then were tested again when they didn’t sleep well.
44.When the participants slept well during the ________, they allowed the person to get much ________ to them.
45.According to the lead researcher, the ________ sleep you get, the less you may want to communicate ________ others.
五、书面表达
46.习近平总书记说:“人世间的一切幸福都需要靠辛勤的劳动来创造。”劳动可以增强体质,提升自信,培养责任感。在生活中,你可能已经掌握了很多劳动技能,比如洗衣、做饭、打扫教室等。现学校英语报正在征集关于“劳动”的稿件,请你以“Labor (劳动) Makes a Better Life”为题,写一篇稿件。
内容包括:
(1)你擅长哪项劳动技能?
(2)在劳动中你有什么感受?
(3)劳动给你带来了什么益处?
参考词汇:build up one’s body (增强体质)
develop a sense of duty (培养责任感)
写作要求:
(1)词数应为90个左右;
(2)可适当添加细节,使行文连贯;
(3)不得泄露个人信息。
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
参考答案
一、阅读理解
1. 1.A2.D3.B
1.细节理解题。根据The Astronaut’s Guide to Leaving the Planet, he paints a lively picture of life in the International Space Station可知,这本书讲述了国际空间站的生活。故选A。
2.细节理解题。根据In this touching novel by Kate O’Shaughnessy可知,是由Kate O’Shaughnessy写的。故选D。
3.细节理解题。根据“Readers who like magical stories with colorful pictures will enjoy this book.”可知,喜欢带有彩色图片的魔幻故事的读者会喜欢这本书。故选B。
【关键点拨】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
2. 4.A5.C6.C7.D
4.词义猜测题。根据“Every time we wash our jeans, small bits of denim drop. They come out of our washing machine and into the world’s rivers, lakes and oceans.”可知,洗牛仔裤的时候掉下来的小块牛仔布流入世界上的河流、湖泊和海洋,所以画线词they指的是small bits of denim,即牛仔布的小碎片。故选A。
5.细节理解题。根据Scientists studied the Great Lakes in America and found denim waste in it可知,科学家在美国的五大湖中发现了牛仔布废料。故选C。
6.细节理解题。根据“Scientists also washed jeans to see how many bits of denim each pair would drop for each wash. The answer was worrying: About 50,000 bits.”可知,科学家发现每洗一次牛仔裤会掉大约50,000个牛仔布碎片。故选C。
7.最佳标题题。根据文章内容,文章主要讨论了牛仔裤对环境的影响,并建议人们少洗牛仔裤。最适合本文的标题是D选项“请少洗你的牛仔裤!”。故选D。
【关键点拨】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
3. 8.B9.D10.D11.A
8.主旨大意题。根据“Our love for owls has a long history, and it’s in all cultures. No matter how far you go back, there is always some type of art work or story that is about an owl.”可知,第二段主要讲述了猫头鹰有多受欢迎。故选B。
9.词义猜测题。根据上下文可知,猫头鹰不能转动眼睛,它们的头部需要做大部分的转动工作,因此“roll their eyes”指的是“转动眼睛”。故选D。
10.细节理解题。根据“Their ears are special—the left ear is a bit higher than the right ear. A sound goes in one ear before it arrives in the other. This helps owls tell which direction a sound is coming from.”可知,猫头鹰的左耳比右耳高,这有助于它们判断声音的方向,因此它们有很好的听觉。故选D。
11.推理判断题。根据文章内容可知,本文主要介绍了猫头鹰的特征和它们为什么受欢迎,因此最有可能出现在自然世界的部分。故选A。
【关键点拨】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
4. 12.B13.C14.C15.A
12.细节理解题。根据“I was looking for things to do which can help me to make some new friends. I noticed that a community school was offering Chinese evening classes.”可知,作者学习汉语是因为他想结交一些新朋友。故选B。
13.细节理解题。根据“Between classes, I would try to review what I had learned until I understood it.”可知,作者在课间会复习所学内容。故选C。
14.细节理解题。根据“To make further progress, I planned to find a Chinese student to help me with my Chinese.”可知,作者通过请一位中国学生帮忙来进一步提高中文水平。故选C。
15.主旨大意题。根据文章内容,作者通过努力学习中文,最终取得了进步,这体现了 “No pains, no gains”(不劳无获)的道理。故选A。
【关键点拨】通读全文,理解文章大意,阅读题目后返回原文阅读并找出与题目相对应的内容,仔细核对,选择符合原文原意的答案,完成后再次阅读并检查。
5. 16.C17.F18.G19.E20.A
16.根据“Here are some to help you write poetry.”可知,前文提到了一些有用的技巧,选项C“即便如此,这里有一些有用的提示”符合语境。故选C。
17.根据“Reading poems can help you know what kind of poetry you might like to write.”可知,阅读诗歌有助于了解自己喜欢写什么样的诗歌,选项F“成为作家的最好方法是首先成为一个读者”符合语境。故选F。
18.根据“When thinking about what to write, you can start by noticing what’s around you.”可知,写作时可以从周围的事物开始,选项G“你也可以花些时间思考你喜欢什么”符合语境。故选G。
19.根据“Keep a small notebook to write down your ideas. ”可知,保持一个小笔记本来记录你的想法,选项E“写下任何进入你脑海的东西”符合语境。故选E。
20.根据“After you finish your poem, read it to a family member, a teacher, or even your pet.”可知,写完诗后可以与他人分享,选项A“与某人分享”符合语境。故选A。
二、完形填空
6. 21. C22. D23. A24. B25. A26. B27. C28. D29. A30.C
21. 句意:我妈妈是个舞者,我想成为她那样的人。
singer 歌手;teacher 老师;dancer 舞蹈家;leader 领导。根据I tried ballet及I wanted to be like her可推断,作者的妈妈是一位舞蹈家,故选C。
22. 句意:但是在第一堂课上犯了错误之后,我觉得我想马上放弃。
warm up 热身;wake up 醒来;come in 进来;give up 放弃。根据But after making mistakes during my first class可知,在第一堂课上犯了些错误之后,作者想放弃,故选D。
23. 句意:几个星期过去了,我的舞蹈并没有进步。
better 更好;faster 更快;quieter 更安静的;harder 更努力的。根据Weeks passed and my dancing didn’t get any可知,作者的舞蹈并没有任何进步,故选A。
24. 句意:我从来没有学会把它做好,即使我为这个节目努力练习。
as long as 只要;even though 即使;as soon as 一……就……;because of 因为。根据“I never quite learned to do it well, … I practiced hard for the show.”可知,空格前后是让步关系,用even though引导让步状语从句,故选B。
25. 句意:我妈妈很快意识到我的芭蕾有多糟糕,但她仍然以最大的耐心和爱教我。
realised 意识到;shared 分享;refused 拒绝;remembered 记得。根据how bad at ballet I was可知,妈妈意识到作者的芭蕾有多糟糕,故选A。
26. 句意:我妈妈很快意识到我的芭蕾有多糟糕,但她仍然以最大的耐心和爱教我。
politeness 礼貌;patience 耐心;silence 沉默;doubt 怀疑。根据“but she still taught me with the greatest…and love”可知,妈妈对作者表现了极大的耐心,故选B。
27. 句意:当我跳起来跌倒时,她在那里接住我。
punish 惩罚;control 控制;catch 抓住;accept 接受。根据“When I jumped and fell, she was there to… me.”以及My mom will always be there to catch me if I fall”可知,当作者跳起来跌倒时,妈妈接住她,故选C。
28. 句意:音乐开始了,我开始随着音乐起舞,一步也不差。
standing 站立;speaking 说;fighting 打架;moving 移动。根据to the music可知,作者开始随着音乐移动,故选D。
29. 句意:当音乐停止时,我跑下舞台,高兴地笑了起来。
happily 开心地;strangely 奇怪地;nervously 紧张地;noisily 吵闹地。根据“When the music stopped, I ran off the stage and laughed”可知,作者开心地笑了,故选A。
30.句意:妈妈找到了我,给了我一个大大的拥抱,告诉我她是多么为我骄傲。
careful 仔细的;sad 难过的;proud 骄傲的;painful 痛苦的。根据前面的描述可知,作者这次表演很成功,所以妈妈感到骄傲,故选C。
三、短文填空
7. 31. to visit32. for33. has turned34. places35. really36. beginning37. its38. satisfied39. a40.but
31. 句意:即使是现在,他们仍然想再去哈尔滨。would like to do sth.“想要做某事”,动词不定式作宾语,故填to visit。
【固定搭配记忆】would like to do sth.意为“想要做某事”。
32. 句意:哈尔滨位于中国东北部,以寒冷的冬天和奇妙的冰雕而闻名。根据“is famous… its cold winter and fantastic ice sculptures.”可知,因寒冷的冬天和奇妙的冰雕而闻名,be famous for“因……而出名”,故填for。
【固定搭配记忆】be famous for意为“因……而出名”。
33. 句意:自去年冬天以来,这座城市已成为中国最受欢迎的旅游胜地之一。根据Since last winter可知,此处用现在完成时have/has done的结构,city是单数,助动词用has,故填has turned。
34. 句意:自去年冬天以来,这座城市已成为中国最受欢迎的旅游胜地之一。one of the+形容词最高级+复数名词,表示“最……之一”,此空应填名词复数形式,故填places。
【语法聚焦】one of the+形容词最高级+复数名词,表示“最……之一”。
35. 句意:哈尔滨的成功确实是多年精心准备的结果。分析句子结构可知,此句不缺少成分,此空应填副词really,修饰动词is,故填really。
36. 句意:2023年初,哈尔滨制定了改善游客服务的计划。at the beginning of“在……的开始”,故填beginning。
【固定搭配记忆】at the beginning of意为“在……的开始”。
37. 句意:2023年初,哈尔滨制定了改善游客服务的计划。此空修饰名词service,应填形容词性物主代词,故填its。
38. 句意:我们采取行动改善任何游客不满意的地方,因为我们想让哈尔滨成为一个更好的旅游胜地。be satisfied with“对……满意”,故填satisfied。
【固定搭配记忆】be satisfied with意为“对……满意”。
39. 句意:我们采取行动改善任何游客不满意的地方,因为我们想让哈尔滨成为一个更好的旅游胜地。此处表示“一个更好的旅游胜地”,表示泛指,且better是以辅音音素开头,故填a。
40.句意:为了帮助那些不习惯寒冷天气的游客,我们不仅为他们提供了免费的热饮,还为他们提供了加热的换衣场所。not only… but also“不但……而且”,固定搭配,故填but。
【固定搭配记忆】not only… but also意为“不但……而且”。
【关键点拨】阅读理解题测试学生在阅读基础上的逻辑推理能力,要求学生根据文章所述事件的逻辑关系,对未说明的趋势或结局作出合理的推断;或根据作者所阐述的观点理论,对文章未涉及的现象、事例给以解释。学生首先要仔细阅读短文,完整了解信息,准确把握作者观点。
四、任务型阅读
8. 41.have;because42.spend;friends43.young;after44.night;closer45.less;with
41.根据“It’s common that people may find it difficult to get enough sleep because they have big pressure (压力) and heavy work.”可知,人们可能会因为巨大的压力和繁重的工作而难以获得足够的睡眠,have trouble doing sth.“做某事有困难”,may后接动词原形,because of“因为”,后接名词性短语,故填have;because。
【固定搭配记忆】have trouble doing sth.意为“做某事有困难”。
42.根据“But if you sleep for less than 5 hours each day, you may even have fewer friends.”可知,如果你每天睡眠少于5小时,你可能会有更少的朋友,spend time doing sth.“花费时间做某事”,if引导的条件状语从句,从句用一般现在时,主语是you,动词用原形。故填spend;friends。
【固定搭配记忆】spend time doing sth.意为“花费时间做某事”。
43.根据“The researchers tested 18 young people after a good night’s sleep and then tested them again after a sleepless night.”可知,18名年轻人在睡得好后接受了测试,然后在他们睡得不好时再次接受测试,故填young;after。
44.根据“But when the participants got a good night’s sleep, they allowed the person to get much closer to them.”可知,当参与者在夜间睡得好时,他们允许视频中的人更接近他们,故填night;closer。
45.根据“According to the lead researcher, the less sleep you get, the less you may want to communicate with others.”可知,根据首席研究员的说法,你睡得越少,你可能越不想与他人交流,故填less;with。
【关键点拨】在通读全文的基础上,根据全文大意,展开逻辑思维,瞻前顾后,认真辨析,仔细推敲,确定最佳答案。
五、书面表达
9. 例文
Labor Makes a Better Life
As we all know, labor plays an important role in our lives. I am very good at cooking. I always cook meals for my parents when I am free on weekends. I think cooking is a very important and necessary life skill because I can develop my independence by cooking. I can learn how to take good care of myself instead of making my parents worry about me. Labor can also develop a sense of duty.
In the future, I would like to learn how to plant trees so that I can plant more trees on the hill and make my hometown more beautiful.
[总体分析]
①题材:本文是一篇材料作文;
②时态:时态以“一般现在时”为主;
③提示:写作要点已给出,要求以“Labor Makes a Better Life”为题,根据提示内容进行写作,适当添加细节,并突出写作重点。
[写作步骤]
第一步,介绍擅长的一项劳动技能是什么;
第二步,介绍这项劳动技能给你带来什么益处;
第三步,介绍打算学习其他什么劳动技能。
[亮点词汇]
①be good at擅长
②on weekends在周末
③take good care of照顾好
④In the future在未来
[高分句型]
①I think cooking is a very important and necessary life skill because I can develop my independence by cooking.(because引导的原因状语从句)
②In the future, I would like to learn how to plant trees so that I can plant more trees on the hill and make my hometown more beautiful.(so that引导的目的状语从句)